Het weer en klimaat in Vanuatu

Vanuatu heeft een tropisch klimaat met warm weer het hele jaar door. Er zijn twee seizoenen in Vanuatu, een nat en een droog seizoen. Omdat het land tropisch is, kan het moeilijk zijn om de seizoenen van elkaar te onderscheiden.

Hoogtijliggingen zijn verantwoordelijk voor de relatieve kleine verschillen in temperatuur. De gemiddelde jaarlijkse hoeveelheid neerslag varieert van 2000-4000 mm, met meer neerslag tijdens de natte seizoenen. Huidkusten en eilanden ervaren meer regenval door de invloed van moessonwinden. Er zijn twee cyclonen seizoenen in Vanuatu, het eerste seizoen loopt van november tot maart, het tweede seizoen is aanwezig van mei tot oktober. Mondiale temperatuurstijgingen kunnen ook invloed hebben op Vanuatu, wat leidt tot langere droge periodes en meer extreme druk- en temperatuurveranderingen. Het klimaat en weer in Vanuatu kan over het algemeen worden omschreven als warm en vochtig, met een seizoenspatroon dat varieert naargelang de ligging.

Vanuatu bevindt zich in de tropen en heeft een tropisch klimaat. Het heeft twee seizoenen, een regenseizoen en een droger seizoen. Het regenseizoen duurt van november tot april, terwijl het droge seizoen van mei tot oktober duurt. Tijdens het regenseizoen neemt het aantal regendagen toe en het kan hier sterk regenen. De temperatuur blijft meestal tussen de 27-29 graden Celsius. In de afgelopen jaren heeft Vanuatu echter meer extreme druk- en temperatuurveranderingen ervaren. Deze temperaturen kunnen tot 42 graden Celsius stijgen. De luchtvochtigheid is echter meestal hoog en kan het comfortniveau bedreigen. De windkracht is meestal Aangenaam maar kan tegen de middag veranderen. Er is ook de mogelijkheid van zware storms in de zomermaanden.

Vanuatu heeft een warm subtropisch climate. Het hele jaar door is de temperatuur gemiddeld 28°C. De zomermaanden zijn vaak erg warm en vochtig en de wintermaanden zijn koeler. Er zijn nachttemperaturen van 18°C en hogere dagelijkse temperaturen.

Vanuit de windvlagen komen er regelmatig buien die meestal verfrissend en kortdurend zijn. De luchtvochtigheid is meestal hoog en kan het comfortniveau bedreigen. De windkracht is meestal aangenaam maar kan tegen de middag veranderen. Er is ook de mogelijkheid van zware storms in de zomermaanden.

Het is ook belangrijk om te weten dat Vanuatu gelegen is in een cycloongebied. Dit betekent dat het kustgebied mogelijk wordt getroffen door tropische cyclonen tussen november en mei. Reizigers moeten waarschuwingsberichten en lokale kranten volgen om zich voor te bereiden op een eventuele storm.